perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kulkuvälineiden parissa Pietarissa








Venäjälle matkatessani yhtenä suurena tavoitteena oli nähdä aito Lada. Niitä näinkin - ja paljon! Oli porrasperäistä, pitkäperäistä, pakettiautoa ja montaa eri väriä. Kaupunkikuvassa näkyi myös erittäin paljon nopeita, kiilteleviä ja erittäin suuria autoja. Miliisellä kuitenkin oli pääosin Lada, mikä kuvaa kunnioitusta maan autoteollisuutta kohtaan.



Toinen mielenkiintoinen kulkuväline kaupungissa oli metro. Pietarin metro on nimittäin jouduttu suoperäisen maaperän vuoksi rakentamaan erittäin syvälle maan sisään, ja poikkeuksena monille muille metroverkoille metrotunnelit on rakennettu myös yhtä syvälle niin keskustassa kuin kaupungin laitamillakin. Tästä syystä syvyyksiin johtavat reilut 100 metriä pitkät liukuportaat. Niin pitkissä portaissa emme olleetkaan aiemmin olleet. Edes Hongkongin SoHo-alueen katetut liukuportaat eivät olleet yhtämittaiset, joten lienevät nämä pietarilaiset kanssaveljet yhdet maailman pisimmistä portaista.











Syvyyden lisäksi metroasemat tarjosivat muutakin ihmeteltävää. Ne nimittäin osoittautuivat yhdeksi kaupungin nähtävyydeksi, sillä riippuen hallitsijasta osa metropysäkeistä ovat erittäin koristeellisiä ja toiset hyvin pelkistettyjä. Hupsuina turisteina ajelimmekin metrolla edestakaisin pysäkiltä toiselle ihan vain nähdäksemme eri aikakausien pysäkkejä. Muutama netissäkin kehuttu pysäkki meiltä jäi vielä näkemättä, mutta keskimäärin voimme sanoa pysäkkien olleen mellko pysäyttävän tyylikkäitä!

Muiden kulkuvälineiden osalta Pietarista olisi päässyt junalla melko helposti vähän joka suuntaan. Mikäli meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisimme ehdottomasti ajaneet junalla Moskovaan ja käyneet katselemassa myös sen nähtävyyksiä. Rajansa kuitenkin kaikella, joten tällä kertaa pidättäydyimme vain Pietarissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti